Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά για το Ι.Π.Ε. και την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συνεχίζεται και κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο η συνεργασία του Ι.Π.Ε με τις Ιερές Μητροπόλεις και με άλλους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας.

Η νέα ακαδημαϊκή περίοδος ξεκίνησε από την ευλογημένη και αγιοτόκο περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 στην ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου (1150 μ.Χ), κατόπιν σεπτής προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, όπου έγινε η έναρξη του επιμορφωτικού προγράμματος: «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον Άνθρωπο», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Για την έναρξη αυτού επελέγη η εν λόγω ιστορική Ιερά Μονή, η οποία αποτελεί θεματοφύλακα των ιερών παραδόσεων της Εκκλησίας μας, ενώ σήμερα με την φροντίδα του γέροντος Ηγουμένου αυτής, Πανοσ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Στεφάνου Ρήνου, διατηρεί άσβεστη την φλόγα της παραδόσεως μεταλαμπαδεύοντάς την σε κάθε ψυχή που καταφεύγει για ανακούφιση στο μοναστήρι.

Η πρώτη συνάντηση του επιμορφωτικού προγράμματος ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Διευθυντού του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη με τη συμμετοχή των Πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως και ευσεβών χριστιανών από την ευρύτερη περιοχή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η τελετή του  αγιασμού από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. Νικόλαο Γιαννουσά, εκπροσωπώντας τον οικείο Ποιμενάρχη.  Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το σεβάσμιο πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πολύπλευρο έργο του Ι.Π.Ε., ευχαριστώντας και καλωσορίζοντας τον πατέρα Θεολόγο.

Μετά το πέρας του αγιασμού τον λόγο πήρε ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την άοκνη μέριμνά του για την αποστολή του Ι.Π.Ε., με σκοπό την προσφορά στον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας. Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβασμιώτατο κ. Αθανάσιο για την εκ νέου συνεργασία της Ι. Μητροπόλεως με το Ι.Π.Ε., δίνοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα στους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως του, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής, επ’ αγαθώ της τοπικής κοινωνίας.

 

Επίσης, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του προηγούμενου επιμορφωτικού προγράμματος που υλοποίησε το Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη με θέμα: «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα – εξομολογητική», το οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Αθανάσιος παρακολούθησε ανελλιπώς μαζί με τους κληρικούς του, ως πατήρ ποιμένων. Κατά την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε με τους Πατέρες, αναφέρθηκαν σημαντικά θέματα από το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά και τα οφέλη που προέκυψαν από αυτό. Σημαντική ήταν η συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής γέροντος Στεφάνου, ο οποίος με την πολυετή πείρα του στο θέμα της εξομολογήσεως μίλησε εις βάθος για τα οφέλη στην ψυχή του εξομολογούμενου, αλλά και για το μυστήριο της εξομολογήσεως γενικότερα.

Έπειτα απονεμήθησαν οι σχετικές βεβαιώσεις παρακολουθήσεως του προηγούμενου προγράμματος στους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, ο π. Θεολόγος, έκανε αναφορά στη σημασία και στους στόχους του νέου προγράμματος, με το οποίο οι κληρικοί και οι λαϊκοί συνεργάτες της Ι. Μητροπόλεως θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς να διοικούν και να οργανώνουν την ενορία τους, μετατρέποντάς την σε έναν σημαντικό κύτταρο διακονίας, κέντρο κοινωνικής προσφοράς προς τον άνθρωπο, σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού και την προβολή ανθρωπιστικών αξιών.

Επίσης, ευχαρίστησε και τον συντονιστή του προγράμματος Αιδ. Πρωτ. Ιωάννη Κοτσέα για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωσή του.

ΠΗΓΗ : Ι.Π.Ε.