Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Πελεκάνου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E-mail : –

Τηλέφωνα : –

Ωράριο Λειτουργίας : Κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων στους πρόποδες του Ασκίου Όρους, ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα, σύμφωνα με επιγραφή αφιέρωσης εικόνος που βρέθηκε στην Μονή και φέρει τη χρονολογία 1329.

Ο πρώτος ναός πρέπει να καταστράφηκε και στη θέση του κτίστηκε ο δεύτερος που σώζεται μέχρι σήμερα, στις αρχές του 1500. Πρόκειται για το παλαιότερο μοναστήρι της επαρχίας Βοΐου και της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, στολίδι και καύχημα των χωρίων Ναμάτων και Πελεκάνου.

Οι τοιχογραφίες που σώζονται αποτελούν αριστουργήματα αγιογράφων από το Λιανοτόπι του Γράμμου και χρονολογούνται στις αρχές του 1600. Την ίδια εποχή είναι φιλοτεχνημένο και το ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο τέμπλο, έργο ηπειρωτών μαστόρων, παρόμοιο με εκείνο της Αγίας Παρασκευής Σιάτιστας.

Το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της ζωής του καταστράφηκε πολλές φορές από τους Τούρκους κατακτητές. Αξίζει να αναφερθεί ότι, μόνο από το 1800 έως και το 1840, κάηκε και λεηλατήθηκε 4 φορές, ενώ το 1875 μετά την επιδρομή των Τούρκων στρατιωτών του Σεμσή μπέη από την Νεάπολη και την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη, εφονεύθησαν και οι εν αυτώ κατοικούντες μοναχοί.

Η ιστορία της Μονής τελειώνει στις 27 Νοεμβρίου του 1944, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αφού για μια φορά ακόμη λεηλάτησαν και πήραν μαζί τους τα εναπομείναντα κειμήλια και μαζί με αυτά το ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφο Ευαγγέλιο που φυλασσόταν στην Μονή, έκαψαν και τα κτίρια που βρίσκονταν πέριξ του Ναού, ο οποίος σώθηκε ως εκ θαύματος.

Με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Αντωνίου, το μοναστήρι επανιδρύθηκε το 2001 με την πολύτιμη βοήθεια και προσφορά δωρητών και ευεργετών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ