Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Δρυοβούνου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E-mail : –

Τηλέφωνα : 24680 23086

Ωράριο Λειτουργίας : Κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Είναι το παλαιότερο μοναστήρι στον νομό Κοζάνης. Σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται τοποθετημένη στο εσωτερικό υπέρθυρο του κυρίως ναού, στο καθολικό της Μονής, ο ναός «εθεμελιώθη εκ βάθρου» το 1592 και «ανηγέρθη και ανεστορήθη» το 1652. Με βάση αυτή την επιγραφή η θεμελίωση του πιθανολογείται να ξεκίνησε το 1592, στην συνέχεια για κάποιο λόγο οι εργασίες κατασκευής σταμάτησαν και τελικά ολοκληρώθηκαν το 1652 με την αγιογράφηση του κυρίως ναού.

Επίσης, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η ίδρυση της μονής χρονολογείται πολύ παλαιότερα και ειδικότερα το 1101. Η άποψη αυτή βασίζεται στις μαρτυρίες της εν λόγω χρονολογίας που ήταν αποτυπωμένη παλαιότερα στον τρούλο του Καθολικού και με τον καιρό σβήστηκε. Η ενδεχόμενη όμως ύπαρξη παλαιότερου ναού, στη θέση του οποίου χτίστηκε ο ναός που σώζεται έως σήμερα, δεν αποδεικνύεται από γραπτές πηγές.

Το γεγονός που κατέστησε πολύ γνωστό το μοναστήρι ήταν η επίσκεψη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος αφού κήρυξε τον θείο λόγο, επιδόθηκε στην περιποίηση των μοναχών που ασθενούσαν λόγω επιδημίας. Αφού έφερε νερό από διπλανή πηγή, τέλεσε αγιασμό, έδωσε στους μοναχούς να πιούν και εκείνοι θεραπεύτηκαν. Έκτοτε το σημείο από όπου αναβλύζει το αγίασμα, έχει διαμορφωθεί ως παρεκκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ώστε να μπορούν να το προσεγγίζουν οι πιστοί και να πίνουν για ευλογία.

Κατά τις εμπόλεμες περιόδους που διένυσε το Ελληνικό Έθνος, το μοναστήρι ήταν κρησφύγετο των καταδιωκόμενων και όσων είχαν ανάγκη βοήθειας. Προσέφερε αγαθά στον άμαχο ή μάχιμο πληθυσμό και αποτέλεσε αποθήκη πολεμοφοδίων και ορμητήριο οπλαρχηγών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Μονή κατέφυγαν και φιλοξενήθηκαν, ο αδελφός του Ρήγα Φεραίου, Δημήτριος, ο Καπετάν Βάρδας και ο Παύλος Μελάς.

Το 1943 το μοναστήρι κάηκε από τους Ιταλούς εισβολείς, μαζί και τα ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας αρχεία τους. Η ανακαίνιση της Μονής ξεκίνησε το 1996.

Σήμερα εγκαταβιώνουν 15 μοναχοί. Ηγούμενος και πνευματικός πατέρας της αδελφότητας είναι ο Γέροντας Στέφανος Ρήνος, ο οποίος στις 18 Ιουλίου 2020 χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιατίστης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ