Ιερά Μονή Αγίων Κων/νου και Ελένης Βογατσικού

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E-mail : –

Τηλέφωνα : 24670 73103

Ωράριο Λειτουργίας : Κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Ιερά Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού Βογατσικού, σε πολύ ωραία τοποθεσία, στην ανατολική όχθη του Αλιάκμονα ποταμού. Ο ομώνυμος ναός της Μονής που αποτελεί το Καθολικό της, κτίστηκε – σύμφωνα με τη ζωντανή μέχρι σήμερα παράδοση – ύστερα από την ανεύρεση της εικόνας του Αγίου στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ανέγερση του Ιερού Ναού έγινε το 1882-1884, αναλώμασι των κατοίκων του Βογατσικού.

Ο Ιερός Ναός γρήγορα εξελίχθηκε σε εξοχικό προσκύνημα, στο οποίο συνέρρεαν κάτοικοι όλων των γειτονικών περιοχών. Από τα περίχωρα συρρέουν έκτοτε αρκετοί ασθενείς, κοιμούνται στο Παρεκκλήσιο, αγρυπνούν κάτω από την εικόνα του Αγίου και τον παρακαλούν για την ανάκτηση της υγείας τους και για την επίλυση των άλλων προβλημάτων τους. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την θεραπεία τους και κάνουν δωρεές στον Άγιο. Από τα έσοδα δε της περιουσίας αυτής αναφέρεται ότι ενισχυόταν το ταμείο των Σχολών του Βογατσικού.

Οι ενέργειες για τις κτιριακές μεταλλαγές και την έμψυχη ανασύσταση της Μονής άρχισαν με Προεδρικό Διάταγμα του 2000, σύμφωνα με το οποίο επανιδρύθηκε η Ιερά Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βογατσικού Καστοριάς της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ